Kış çaylarında toksin riski olduğunu belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, bu ürünleri satın alırken aflatoksin taraması yapılmış olan etiketlilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Şener, kış çayları için yaptığı uyarıda bu ürünlerde mantar üreyebildiğini, bu toksinin de karaciğer kanserine, uzun dönem kullanıldığında ise böbrek yetmezliğine sebep olabildiğini kaydetti.
Ancak piyasada satılan kış çaylarının aflatosin içerip, içermediğinin tüketiciler tarafından etiketlerden kontrol edilmesi önerisi bilimsel bir yaklaşıma karşılık gelmiyor. Kış çaylarının ve diğer aflatoksin içerebilecek ürünlerin ne oranda aflatoksin içerdiği bilgisinin Tarım Bakanlığı tarafından raporlanması gerekmektedir.
Gıda kodeksine göre gıda maddelerinin aflatoksin içermemesi gerektiğine ve ancak yurt dışına ihraç edilen bazı ürünlerin aflatoksin içerdiği gerekçesiyle geri gönderildiği biliniyor. Tarım Bakanlığı gıda ürünlerini aflatoksin açısından sistematik şekilde analiz etmediği ve sonuçları raporlamadığı sürece, etiketinde aflatoksin açısından taranmıştır diye belirtilen kış çaylarının aflatosin içerip içermediğini nereden bileceğiz?

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder